Monday, 3 April 2017

Resepi Stok Ayam untuk Baby 8 bulan ke atas

Ok, bila masuk 8 bulan, mami dah boleh start introduce nasi dalam form bubur kepada baby. Takkan nak bagi bubur je kan, so kita bagi la ada rasa sikit kat bubur si comel kita tu by adding some chicken stock, serbuk ikan bilis ke, dan lain lain lagi. Tapi harus di ingat kan, tak semua baby sama, setiap baby ada reaction tersendiri kat setiap food yang baru mereka experience. So, mami mami semua, harus observe dulu, kalau ok, sila terus kan. Kalau tak, stop lah immediately. Faham ye? 

Jom tengok resepi stock ayam ni, ada yang panggil chicken broth, mana mana pun boleh, sama je kot? hehe. ok resepi asal ni di share dari sahabat baik saya, Mdm Erny. Dia ni pun salah satu reference saya selain google. 

Resepi copyright dari Mdm Erny, thank you love!

Resepi seperti di atas, atau, kalau nak tengok video pun ada di YouTube channel saya. Saya ada attach di bawah ni haa. Tapi saya ada tambah ingredient jugak. Terpulang ye mami, kita buat dia, bukan dia buat kita kan, hehe. Dalam kes ni, saya takde pressure cooker, jadi saya masak atas dapur gas sajorkk hehe. 4 jam jugak la tunggu, dia punya konsep ni, lagi lama lagi bagus! Biar sampai hancur isi isi ayam tu, so lagi better. 




So mami jangan lupa subscribe to my Youtube channel, juga share and like ok! :)

Till my next entri! 

Remember, We are all amazing moms! XD

No comments:

Post a Comment